Conferentie Vrijwilligers 2015

05-Nov-2015

Voor medewerkers en bestuurders van vrijwilligerscentrales

De veelzijdigheid van vrijwillige inzet

In het woud van de samenleving heerst een verwachtingsvolle spanning. De oude vertrouwde orde is verstoord. De alomvattende heerser over de regels, systemen, en subsidies heeft zich terug getrokken. De inwoners van het woud moeten zich opnieuw oriënteren en zich beraden op de bedoeling van de samenleving. Naast de bestaande verenigingen worden door ondernemende bewoners nieuwe coalities en coöperatieve samenwerkingen gesmeed omdat de inwoners zelf verantwoordelijk willen zijn en samen de regie willen hebben.

Kom op bezoek!
We nodigen vrijwilligerscentrales uit zich verder te verdiepen in de veelzijdigheid van de vrijwillige inzet in het woud van de samenleving. Ze kunnen twee van de zes kijkhutten bezoeken waar ze zelf nieuwe vormen van vrijwillige inzet kunnen waarnemen.
  1. Impuls aan de leefomgeving, door Frank van Bussel, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). KNHM begeleidt bewoners die zelf hun idee willen realiseren voor verbetering van hun fysieke leefomgeving. Ook begeleidt de KNHM bewoners die actief willen participeren in besluitvorming. Dit doet de KNHM met inzet van kennis, procesbegeleiding en een uitgebreid netwerk.
  2. Vrijwillige inzet anders organiseren, door Carla Knol en Jan Jacobs, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWO Arnhem). Een beroepsorganisatie met vrijwilligers transformeert tot vrijwilligersorganisatie met beroepskrachten. Jan Jacobs vertelt over de impact van dit proces op de rol van vrijwilligers. Carla Knol gaat in op het spraakmakende project FIER, waarin dementerenden hun specifieke talenten vrijwillig inzetten.
  3. Sociaal ondernemerschap en kansen voor vrijwillige inzet, Fiene van Loock, Social Powerhouse. Wat houdt sociaal ondernemen in en binnen welke kaders vindt het plaats? Wat zijn de do’s en don'ts, tips en tricks met betrekking tot sociaal ondernemerschap & vrijwillige inzet.
  4. Stadslab Leiden, door Arian Rijssen. Stadslab is een netwerk van Stadslaboranten: Leidenaren die invulling geven aan hun liefde voor hun stad door allerlei projecten te bedenken en uit te voeren voor Leiden en de Leidenaren.
  5. Tijd voor Actie, door Eelke Dekens. Tijd voor Actie is een actief landelijk netwerk van jongeren met de overtuiging dat naar elkaar omzien de samenleving verbetert. Jongeren van Tijd Voor Actie kiezen er voor om van betekenis te zijn voor mensen in hun eigen buurt of stad. Ze zien wat nodig is en durven de stap te zetten om daar verandering in te brengen. (Kwetsbare) Mensen ontvangen hierdoor hulp, aandacht en worden betrokken bij de samenleving
  6. Coöperatief buurthuis ONS, door Moniek Winkel. Het ONS-coöperatief bestaat uit bewoners van de Bredase wijk Geeren Zuid en verzorgt het beheer van het buurthuis, wijkrestaurant en catering bij ONS. In de toekomst sluit de wijkwinkel met naaiatelier en de stadslandbouw hier ook bij aan.

Voor wie?
Voor medewerkers en bestuurders van vrijwilligerscentrales.

Door wie?
De Conferentie Vrijwilligerscentrales 2015 is voorbereid door Paula Verstelle (Leiden), Margriet de Leeuw (bestuur NOV), Cees van den Bos (Vrijwillige Inzet Arnhem), Jos van Nunen (bestuur NOV) en het NOV-bureau voor de praktische organisatie.

Programma

10.00 Binnenkomst

10.15 Start programma, Ella Vogelaar (voorzitter NOV)

10.30 Verdraaide organisaties, Frank Pieters (Neovision, zien waar het werkelijk om gaat)

11.15 De Coöperatiemaatschappij, Robert van Putten (auteur van De coöperatie maatschappij)

12.00 Wat vertelt de tam tam, workshop Akoesticum

12.30 Lunch

13.30 Eerste ronde bezoeken aan de kijkhutten

14.15 Pauze

14.30 Tweede ronde bezoeken aan de kijkhutten

15.15 Pauze

15.30 Centrale afsluiting

16.00 Borrel

De boswachter van deze dag is Joost van Alkemade, directeur NOV.

Tijd en locatie
De conferentie is van 10.00 tot 16.00 uur in het Akoesticum, Ede. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met routebeschrijving.

Kosten
Deelname voor NOV-leden kost € 140,-. Voor niet-leden is de entree € 175,-. Lid worden kan via: http://nov.nl/lid-worden

Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 november 2015 via: http://yled.nl/nov.nl/conferentie2015.

Vragen?
Met vragen kunt u terecht bij Ronald Hetem, r.hetem@nov.nl</font, 06 30100448.