Veel gestelde vragen

Waar vind ik een overzicht van vrijwilligersvacatures in de gemeente Waterland?
Kijk daarvoor in onze vacaturebank. Vrijwilligers vacatures in de plaatsen Monnickendam, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Purmer, Uitdam, Watergang, en Zuiderwoude staan hier beschreven en het is een goed overzicht van vrijwilligers functies.

Krijg ik een onkostenvergoeding als ik vrijwilligerswerk doe?

Antwoord: De organisatie waarvoor je als vrijwilliger werkt, is niet verplicht een onkostenvergoeding te geven. Maar het mag wel. Als je een onkostenvergoeding krijgt, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de belastingaangifte. Welke gevolgen de onkostenvergoeding heeft, is afhankelijk van de hoogte en het soort onkostenvergoeding. Over de vergoedingen die gebaseerd zijn op werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten hoef je geen premies en belastingen te betalen. Voor een onbelaste vergoeding moet je als vrijwilliger aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je doet het vrijwilligerswerk bijvoorbeeld niet voor jouw beroep. Ook mag de vrijwilligersvergoeding niet hoger zijn dan een bepaald bedrag dat de Belastingdienst heeft vastgesteld. 

Ik heb een uitkering. Mag ik dan wel vrijwilligerswerk doen?
Antwoord: Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Zo mag vrijwilligerswerk u niet afhouden van betaald werk. Een vrijwilliger met een uitkering mag geen werk doen waarvoor iemand zonder uitkering zou worden betaald.

Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, neem dan contact op met de instelling die deuitkering verstrekt (de sociale dienst in de gemeente of het UWV). Meer informatie over vergoedingen bij vrijwilligerswerk tref je aan op de website van de Belastingdienst.

Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?
Antwoord: Vraag dit altijd goed na. Je bent als vrijwilliger namelijk niet automatisch verzekerd als je aan het werk bent en bijvoorbeeld een ongeval of schade krijgt. Je kunt het beste navragen bij de organisatie waar je als vrijwilliger werkt of je verzekerd bent bij ongevallen en aansprakelijkheid.

Collectieve verzekering vrijwilligers
Vrijwel alle gemeenten hebben een collectieve verzekering afgesloten voor hun vrijwilligers. Het verzekeringspakket kan per gemeente verschillen. Collectieve vrijwilligersverzekeringen zijn bedoeld als een aanvulling op de eigen verzekering, niet als vervanging.

Vraag daarom aan de vrijwilligersorganisatie of aan de gemeente wat er onder de gemeentelijke vrijwilligersverzekering valt. Je kunt dit het beste doen voordat je aan de slag gaat als vrijwilliger.
Op de website van de gemeente staat meer informatie over dit onderwerp. Klik hier voor meer informatie.

Meer vragen? Op veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk heeft de Rijksoverheid
ook een pagina met antwoorden.