Repair Café in De Bolder

15-Sep-2014

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een jas waar de rits van kapot is? Weggooien? Mooi niet! In De Bolder vindt op maandag 15 september het allereerste Repair Café plaats.

In De Bolder, ’t Spil 1 in Monnickendam, draait het op 15 september allemaal om repareren. Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee; broodroosters, föhns, kleding, speelgoed… Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Tussen 13.00 en 15.00 uur staan de reparateurs klaar om samen met u, uw kapotte apparaten (te proberen) te repareren en hun kennis met u te delen. Zo valt er altijd wat te leren en wie niets te repareren heeft kan bij de bar terecht voor een kop koffie of thee of gaat helpen bij de reparatie van iemand anders.

Repair Café Monnickendam is een initiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien en dat reparatiekennis wil behouden. Door repareren te promoten, willen we bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot leuke contacten in de buurt.

De reparatiediensten worden gratis aangeboden. Alleen als er vervangende onderdelen nodig zijn dan dienen de kosten daarvan ter plekke te worden afgerekend. Om kleine verbruiksartikelen te bekostigen wordt een kleine vrijwillige bijdrage echter zeer op prijs gesteld.

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. De oplossing is simpel, niet weggooien maar samen repareren! Kom het ook eens proberen.
Tot ziens op 15 september!