Over de organisatie

Het Edams Museum
is het oudste cultuur-historisch museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern maakt u kennis met het verhaal over de rijke historie van Edam. Behalve dat de twee panden zelf een bezienswaardigheid zijn, herbergen ze een gevarieerde collectie met verrassende details. U krijgt een duidelijk beeld van de Edamse cultuur in vroeger tijden, zoals de scheepsbouw en aanverwante arbeid, de keramische industrie, de rijke architectuur, de notabele families en natuurlijk ook van het gewone dagelijkse leven. Proef de sfeer wanneer u kijkt naar de schilderijen, gravures en prachtige objecten uit divers familiebezit.

Het ‘Steenen Coopmanshuys’ op Damplein 8, met de drijvende kelder
werd tussen 1540-1550 gebouwd. In 1893 werd het pand door de gemeente aangekocht en in 1895 als stadsmuseum ingericht. Het pand werd gerestaureerd door de architect dr. Pierre J.H. Cuypers onder meer bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam.

U kunt het interieur van het Coopmanshuys ook online bewonderen via:
https://goo.gl/maps/zYjzP5Uh2KEk8PFF7

Het Stadhuis van Edam op Damplein 1
bevindt zich aan de overkant van de hoge Damsluis en hoewel Edam al in 1357 stadsrechten kreeg, dateert het Stadhuis uit 1737. Het is gebouwd in wat wel Lodewijk XIV-stijl wordt genoemd; zwaar, pompeus en symmetrisch. Op de eerste verdieping is de dependance van het museum gevestigd. In de monumentale entree en stijlkamers met prachtig uitzicht over Edam worden regelmatig wisselende exposities ingericht.

Van 1 april tot 1 november zijn beide panden geopend van dinsdag t/m zondag en’s-winters op zaterdag en zondag. De bezoekers worden ontvangen door vrijwillige gastheren en -vrouwen. Bent u wellicht degene die dit team zou willen/kunnen versterken!?

Het is niet alleen leuk werk, maar u leert er veel van, maakt leuke contacten met collega’s én uw ontvangst betekent een warm welkom voor bezoekers.
U geeft praktische informatie, biedt een audiotour aan en vertelt wat er zoal te zien is.
Het is handig (maar niet vereist) als u wat Engels, Frans of Duits spreekt.
U wordt ingewerkt door ervaren krachten en in overleg kunt u één of meerdere dagdelen per week of twee weken voor uw rekening nemen.
 

Wilt u hier meer over weten?

Marian Quak, vrijwilligers-coördinator, ontvangt graag een telefoontje van u,

06-37602914 of een e-mail: marian.quak@edamsmuseum.nl