Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk en ontzettend hard nodig. De vrijwilligers zijn onmisbaar voor de gemeente Waterland.

Als vrijwilliger ondersteun je direct of indirect kwetsbare mensen, bijzondere projecten en/of activiteiten in de eigen omgeving. Op deze website staan diverse vacatures voor verschillende vrijwilligersfuncties, zowel vrijwilligerswerk voor een kortere projectperiode of voor een langere tijd.

Sociaal gezien biedt vrijwilligerswerk veel voordelen. Je blijft actief en gezond, leert nieuwe mensen in de gemeente Waterland en omgeving kennen en je leert het onbetaalbare dankbare gevoel van mensen helpen!
Op het gebied van zelfontwikkeling heeft vrijwilligerswerk ook veel te bieden. Welke verborgen talenten zul je ontdekken? Je kunt vaardigheden aanleren of verder ontwikkelen, nieuwe uitdagingen vinden en zelfvertrouwen opbouwen.

Wat is vrijwilligerswerk?

Bij vrijwilligerswerk gaat het om onverplichte activiteiten. Je doet het in de tijd die jou schikt. Meestal is dat bij een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk. Dat kan zijn in de zorg, in welzijn, sport, cultuur en onderwijs. Maar het kan ook zijn dat je vrijwillig één of meer particulieren gaat helpen bij iets wat ze zelf niet (meer) kunnen, bijvoorbeeld klussen in huis of tuinieren.
Vrijwilligerswerk is voor veel mensen een prettige manier om vrije tijd te besteden, om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen op te doen en zichzelf te ontwikkelen. Het is een manier om mee te doen in de samenleving. Vrijwilligerswerk kan soms je kansen op betaald werk vergroten.

Niet vrijblijvend

Vrijwilligerswerk is dan wel onverplicht, maar meestal niet vrijblijvend! Wel kan je van tevoren alles met elkaar afspreken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over:

  • de werkzaamheden
  • de inzet
  • de inwerktijd
  • de uren
  • de begeleiding

Je kunt werken in teamverband of zelfstandig, een paar uurtjes in de maand of enkele dagdelen in de week, voor een korte of langere tijd. En alles daar tussenin.

Regels voor vrijwilligerswerk

De Rijksoverheid heeft regels opgesteld voor vrijwilligerswerk. Bekijk daarvoor de pagina
Regels voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op de site van de Rijksoverheid.

Veel gestelde vragen

Kijk daarvoor in onze vacaturebank. Vrijwilligers vacatures in de plaatsen Monnickendam, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Purmer, Uitdam, Watergang, en Zuiderwoude staan hier beschreven en het is een goed overzicht van vrijwilligersfuncties.
De organisatie waarvoor je als vrijwilliger werkt, is niet verplicht een onkostenvergoeding te geven, maar het mag wel. Als je een onkostenvergoeding krijgt, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de belastingaangifte. Welke gevolgen de onkostenvergoeding heeft, is afhankelijk van de hoogte en het soort onkostenvergoeding. Voor een onbelaste vergoeding moet je als vrijwilliger aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je doet het vrijwilligerswerk bijvoorbeeld niet voor jouw beroep. Ook mag de vrijwilligersvergoeding niet hoger zijn dan een bepaald bedrag dat de Belastingdienst heeft vastgesteld.
Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Zo mag vrijwilligerswerk u niet afhouden van betaald werk. Een vrijwilliger met een uitkering mag geen werk doen waarvoor iemand zonder uitkering zou worden betaald.
Als je een uitkering hebt en vrijwilligerswerk wilt doen, neem dan contact op met de instelling die de uitkering verstrekt (de sociale dienst in de gemeente of het UWV).
Vraag dit altijd goed na. Je bent als vrijwilliger namelijk niet automatisch verzekerd als je aan het werk bent en bijvoorbeeld een ongeval of schade krijgt. Je kunt het beste navragen bij de organisatie waar je als vrijwilliger werkt of je verzekerd bent bij ongevallen en aansprakelijkheid.

Collectieve verzekering vrijwilligers
Vrijwel alle gemeenten hebben een collectieve verzekering afgesloten voor hun vrijwilligers. Het verzekeringspakket kan per gemeente verschillen. Collectieve vrijwilligersverzekeringen zijn bedoeld als een aanvulling op de eigen verzekering, niet als vervanging.
Vraag daarom aan de vrijwilligersorganisatie of aan de gemeente wat er onder de gemeentelijke vrijwilligersverzekering valt. Je kunt dit het beste doen voordat je aan de slag gaat als vrijwilliger.
Op de website van de gemeente Waterland staat meer informatie over dit onderwerp. Klik hier voor meer informatie.

Meer vragen? Op veel gestelde vragen over vrijwilligerswerk heeft de Rijksoverheid
ook een pagina met antwoorden.